Εφαρμογή

Περιγραφή

AMIS

Το AMIS επιτρέπει στον χρήστη να έχει ακουστική πρόσβαση στο περιεχόμενο ηλεκτρονικών βιβλίων μορφής DAISY . Τα πρότυπα που υποστηρίζει είναι τα DAISY 2.02 και DAISY 3. Υποστηρίζει οποιαδήποτε γλώσσα ανάλογα με την γλώσσα του SAPI 5 συνθέτη ομιλίας. Δεν έχει ενσωματωμένο συνθέτη ομιλίας.

Dolphin Easy Reader

Είναι μια εφαρμογή ανάγνωσης e-Book, επιτρέποντας στους χρήστες να ακούν το περιεχόμενο μέσω ενός συνδυασμού κειμένου, ομιλίας και εικόνων. Eίναι ιδανικό να χρησιμοποιηθεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες, για ενδυνάμωση των αναγνωστών να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα ευρύτερο κόσμο ανάγνωση. ‘Έχει άμεση και απευθείας πρόσβαση σε 15 διεθνείς προσβάσιμες βιβλιοθήκες. Υποστηρίζει 19 γλώσσες. Η εφαρμογή δεν είναι δωρεάν, όμως παρέχει trial/demo 30 ημερών.

DSpeech

Το DSpeech είναι μια εφαρμογή με δυνατότητα αναγνώρισης ομιλίας. Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με εφαρμογή Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία ώστε να εκφωνούνται τα κείμενα. Διαχειρίζεται αρχεία τύπου TXT, DOC και PDF. Υποστηρίζει SAPI 4 και SAPI 5. Αποθηκεύει αρχεία κειμένου σε αρχεία ήχου σε μορφή WAV ή MP3/ Επίσης αποθηκεύει τα αρχεία PDF και σε TXT. Υποστηρίζει και ελληνικά εάν έχει εγκατασταθεί η ελληνική φωνή. Εκφωνεί κείμενα από το clipboard. Εκτελείτε και σε command mode (χωρίς  γραφικό περιβάλλον με εκτέλεση εντολών). Υποστηρίζει πολλές γλώσσες όπως: Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά.

NVDA Portable

Το NVDA εντοπίζει όλες τις μορφές κειμένου (ορατές ή κρυφές) στο γραφικό περιβάλλον χρήστη (εικονίδια, κουμπιά, κατάλογοι επιλογών, πλαίσια διαλόγου, λίστες, πλαίσια μηνυμάτων) ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και τις στέλνει στο σύστημα Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία, έτσι ώστε ο χρήστης να αντιλαμβάνεται ακουστικά το γραφικό περιβάλλον, να μπορεί να πλοηγείται με ακουστική υποβοήθηση σε αυτό και να ακούει το κείμενο. Διατίθεται με ενσωματωμένο τον συνθέτη ομιλίας eSpeak, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές γλώσσες μια εκ των οποίων είναι και η Ελληνική. Υποστηρίζει SAPI4 και SAPI5 και espeak. Οι κύριες εφαρμογές που υποστηρίζει είναι οι εξής: Outlook Express, Internet Explorer και Mozilla Firefox, Microsoft Word, Excel, Calculator. Δυνατή η λειτουργία του από τη θύρα USB χωρίς εγκατάσταση.

WinBraille

To WinBraille είναι λογισμικό για την μετατροπή κειμένου σε μορφή Braille. Είναι συμβατό με τα Microsoft Word και Excel (2003 και 2007), Adobe Acrobat PDF, Microsoft Outlook, σελίδες Internet και απλά έγγραφα κειμένου. Το λογισμικό αυτό συνοδεύει τους εκτυπωτές της Index Braille και δίνει στον χρήστη την δυνατότητα εκτύπωσης με πολύ απλό τρόπο, όπως σχεδόν θα γινόταν με οποιοδήποτε άλλο εκτυπωτή στα Windows. Σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσα καθώς επίσης και του Ελληνικού συστήματος Braille.

Magnifixer

Η εφαρμογή δημιουργεί ένα σταθερό, παράθυρο μεταβλητού μεγέθους το οποίο απεικονίζει σε μεγέθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από τον δείκτη του ποντικιού.

Δωρεάν Bοηθήματα Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής για άτομα με αναπηρία όρασης.

ΕφαρμογήΠεριγραφήΛειτουργικό ΣύστημαΟδηγίες Εγκατάστασης
AMIS

Το AMIS επιτρέπει στον χρήστη να έχει ακουστική πρόσβαση στο περιεχόμενο ηλεκτρονικών βιβλίων μορφής DAISY . Τα πρότυπα που υποστηρίζει είναι τα DAISY 2.02 και DAISY 3. Υποστηρίζει οποιαδήποτε γλώσσα ανάλογα με την γλώσσα του SAPI 5 συνθέτη ομιλίας. Δεν έχει ενσωματωμένο συνθέτη ομιλίας.

Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8Η αποσυμπίεση του αρχείου Setup-amis30-rc1-U.S.English.zip παράγει ένα αρχείο Setup-amis30-rc1-U.S.English.exe το οποίο εγκαθίσταται με απλή εκτέλεση.
Big CalculatorΤο Big Calculator εμφανίζει μια αριθμομηχανή στην οθόνη του υπολογιστή αντίστοιχη με αυτή των Windows με την διαφορά ότι μπορεί να εκφωνεί τους αριθμούς που επιλέγει ο χρήστης, είτε μέσα από το πληκτρολόγιο είτε με το ποντίκι. Οι αριθμοί εκφωνούνται στα Ελληνικά, αν υπάρχει Ελληνικός SAPI4 συνθέτης ομιλίας στον υπολογιστή, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τα σύμβολα των πράξεων. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Αρκεί η εκτέλεση του αρχείου BigCalculator.exe για την έναρξη της εφαρμογής.
Είναι μια εφαρμογή ανάγνωσης e-Book, επιτρέποντας στους χρήστες να ακούν το περιεχόμενο μέσω ενός συνδυασμού κειμένου, ομιλίας και εικόνων. Eίναι ιδανικό να χρησιμοποιηθεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες, για ενδυνάμωση των αναγνωστών να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα ευρύτερο κόσμο ανάγνωση. ‘Έχει άμεση και απευθείας πρόσβαση σε 15 διεθνείς προσβάσιμες βιβλιοθήκες. Υποστηρίζει 19 γλώσσες. Η εφαρμογή δεν είναι δωρεάν, όμως παρέχει trial/demo 30 ημερών. Windows 10, 8 (Desktop), Windows 7, Windows Vista SP2, Windows XPΚατεβάστε και εγκαταστήστε το αρχείο EasyReader, αφού πρώτα το αποσυμπιέσετε.
DSpeechΤο DSpeech είναι μια εφαρμογή με δυνατότητα αναγνώρισης ομιλίας. Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με εφαρμογή Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία ώστε να εκφωνούνται τα κείμενα. Διαχειρίζεται αρχεία τύπου TXT, DOC και PDF. Υποστηρίζει SAPI 4 και SAPI 5. Αποθηκεύει αρχεία κειμένου σε αρχεία ήχου σε μορφή WAV ή MP3/ Επίσης αποθηκεύει τα αρχεία PDF και σε TXT. Υποστηρίζει και ελληνικά εάν έχει εγκατασταθεί η ελληνική φωνή. Εκφωνεί κείμενα από το clipboard. Εκτελείτε και σε command mode (χωρίς  γραφικό περιβάλλον με εκτέλεση εντολών). Υποστηρίζει πολλές γλώσσες όπως: Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά.Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8Αποσυμπιέστε το αρχείο dspeech.zip όπου το εκτελέσιμο αρχείο είναι DSpeech.exe. Για την αναγνώριση ομιλίας κατεβάστε το SR.zip (36ΜΒ). Για υποστήριξη αρχείων PDF κατεβάστε και το DSpeech PDF Plug-In.zip.
Με το JDVoiceMail ο χρήστης μπορεί να στείλει φωνητικά e-mail σε όσους έχουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ειδικού λογισμικού στον υπολογιστή του παραλήπτη. Το πρόγραμμα δημιουργεί συμπιεσμένα αρχεία μορφής “.wav” μειώνοντας έτσι το μέγεθος των φωνητικών αρχείων.Windows 8Το λογισμικό εγκαθίσταται με απλή εκτέλεση του αρχείου jdvm_253_setup.exe. Δεν υπάρχει manual, αλλά μπορούμε να δούμε τις επιλογές επιλέγοντας Help->JDVoixeMail help στο παράθυρο της εφαρμογής.
NVDA PortableΤο NVDA εντοπίζει όλες τις μορφές κειμένου (ορατές ή κρυφές) στο γραφικό περιβάλλον χρήστη (εικονίδια, κουμπιά, κατάλογοι επιλογών, πλαίσια διαλόγου, λίστες, πλαίσια μηνυμάτων) ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και τις στέλνει στο σύστημα Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία, έτσι ώστε ο χρήστης να αντιλαμβάνεται ακουστικά το γραφικό περιβάλλον, να μπορεί να πλοηγείται με ακουστική υποβοήθηση σε αυτό και να ακούει το κείμενο. Διατίθεται με ενσωματωμένο τον συνθέτη ομιλίας eSpeak, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές γλώσσες μια εκ των οποίων είναι και η Ελληνική. Υποστηρίζει SAPI4 και SAPI5 και espeak. Οι κύριες εφαρμογές που υποστηρίζει είναι οι εξής: Outlook Express, Internet Explorer και Mozilla Firefox, Microsoft Word, Excel, Calculator. Δυνατή η λειτουργία του από τη θύρα USB χωρίς εγκατάσταση.  WinXP, Windows Vista, Windows Vista x64, Windows 7, Windows 7 x64Κατεβάστε και εγκαταστήστε το αρχείο nvda_2014.3.1.exe.
Perky Duck

Το λογισμικό Perky Duck αποτελεί ένα δωρεάν εργαλείο στο οποίο ο χρήστης πληκτρολογεί τους συνδυασμούς των σημείων σε κελιά, όπως συμβαίνει στις γραφομηχανές Braille, & στη συνέχεια εκτυπώνει το αποτέλεσμα.

 Windows 7, Windows 8 Κατεβάστε και εγκαταστήστε το αρχείο perky1102.msi
    
WebbIEΕίναι ένας Περιηγητής Ιστού (Web Browser) για άτομα με τύφλωση ή χαμηλή όραση και ειδικά για χρήστες με Αναγνώστη Οθόνης. Χρησιμοποιείται από το 2001 σε όλον τον κόσμο. Προσφέρεται με μια ομάδα προγραμμάτων, τα Accessible, που διευκολύνουν την πρόσβαση σε νέα και ήχο στο Διαδίκτυο, με απλό και προσβάσιμο τρόπο, επιτρέποντας τη χρήση podcasts, την ακρόαση ραδιοφώνου και την ανάγνωση RSS μέσω του Αναγνώστη Οθόνης ή άλλης λύσης πρόσβασης. O WebbIE μαζί με τα Accessible επιτρέπουν την πληρέστερη πρόσβαση σε Ιστοχώρους και online υλικό… και είναι όλα δωρεάν! Επισημαίνεται ότι χρειάζεται ήδη εγκατεστημένο Αναγνώστη Οθόνης και Σύστημα Μετατροπής Κειμένου-σε-Ομιλία, δεν έχει δηλαδή δικά του τέτοια συστήματα ενσωματωμένα, αλλά συνεργάζεται με αυτά που ήδη έχει ο χρήστης.Windows XP SP3, Vista 7, 8Το λογισμικό εγκαθίσταται αυτόματα με την εκτέλεση του αρχείου setup
WinBrailleTo WinBraille είναι λογισμικό για την μετατροπή κειμένου σε μορφή Braille. Είναι συμβατό με τα Microsoft Word και Excel (2003 και 2007), Adobe Acrobat PDF, Microsoft Outlook, σελίδες Internet και απλά έγγραφα κειμένου. Το λογισμικό αυτό συνοδεύει τους εκτυπωτές της Index Braille και δίνει στον χρήστη την δυνατότητα εκτύπωσης με πολύ απλό τρόπο, όπως σχεδόν θα γινόταν με οποιοδήποτε άλλο εκτυπωτή στα Windows. Σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσα καθώς επίσης και του Ελληνικού συστήματος Braille. Windows XP, Vista, 7 Για την εγκατάσταση της εφαρμογής απαιτείται η ύπαρξη Braille printer (Embosser). Κατεβάστε το αρχείο winBraille-5.1.7 και εγκαταστήστε το στον υπολογιστή. Στην συνέχεια από τον φάκελο Index Braille που έχει δημιουργηθεί στα προγράμματα (Έναρξη, Προγράμματα) επιλέξτε το Index Braille Download Manager 1.0 και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με την βοήθεια του οποίου μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το λογισμικό.
WordTalkΤο WordTalk είναι μια εφαρμογή μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία που εγκαθίσταται στο word της Microsoft (για τις εκδόσεις word 97–word 2010). Έχει ομιλούμενο λεξικό για καλύτερη επιλογής λέξης. Μειονέκτημά του ότι υποστηρίζει μόνο SAPI 5 και χρησιμοποιεί την επιλεγμένη φωνή του λειτουργικού συστήματος. Πρόσθετες φωνές θα πρέπει να εγκατασταθούν χωριστά. Έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει το κείμενο σε WAV ή MP3.Windows XP, Vista, Windows 7 (32bit). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εγκατεστημένο το .NET Framework της Microsoft. Κατεβάστε και εκτελέστε το WordTalk-XP-4-2.msi
MagnifixerΗ εφαρμογή δημιουργεί ένα σταθερό, παράθυρο μεταβλητού μεγέθους το οποίο απεικονίζει σε μεγέθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από τον δείκτη του ποντικιού.Windows 7 .Διαθέσιμη επιπλέον portable έκδοση Η εγκατάσταση γίνεται με απλή εκτέλεση του αρχείου Magnifixersetup.exe.

Γενικά Θέματα Χρήσης και Ανάπτυξης Προσβάσιμου Λογισμικού:
Microsoft Accessibility
https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/default.aspx
Android Accessibility

https://support.google.com/accessibility/android/answer/6006564?hl=en
Adobe Accessibility
https://www.adobe.com/accessibility.html